Pudliszki

Chrupiąca pita z soczystym nadzieniem i rukolą

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 minut

DLA ILU OSÓB: 4 osoby

 

SKŁADNIKI

  • Mięso mielone wieprzowe/ drobiowe - 250 g
  • Cebula czerwona - 1 szt.
  • Ketchup  „Pudliszki” - 4 łyżki
  • Majonez - 4 łyżki
  • Bułeczki typu Pita * - 4 szt
  • Rukola - 3 garście
  • Pomidorki koktajlowe - 8 szt
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

    * Bułeczki typu Pita, są do kupienia w większych marketach, na dziale z pieczywem tostowym

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nastaw piekarnik na 200°C. Bułeczki Pita piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią. Można to zrobić także na grillu.
  2. Mięso dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż na oliwie. Gotowe wymieszaj z majonezem oraz ketchupem. Rukolę skrop kilkoma kroplami oliwy, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, dopraw.
  3. Każdą upieczoną pitę napełnij mięsem, nałóż rukolę oraz przedzielone pomidorki. Dodatkowo można posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.