Pudliszki

Cukinia faszerowana kuskusem, groszkiem oraz fetą

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 15 minut + 40 minut pieczenia

DLA ILU OSÓB: 4 osoby

 

SKŁADNIKI

  • Cukinia mała - 4 szt
  • Koncentrat pomidorowy z ziołami „Pudliszki” - 4 łyżki
  • Kasza kuskus - 12  łyżek
  • Ser typu Feta - ok.150g
  • Groszek konserwowy „Pudliszki" - 8 łyżek
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kolendra świeża - 4 gałązki
  • Masło - 4 łyżki       
  • Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kostkę. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy, aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz boczek i smażymy kolejne dwie minuty.
  2. Dodajemy pomidory krojone Pudliszki, koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz wszystkie przyprawy. Dusimy całość przez około 15 minut, aż sos trochę odparuje.
  3. Podgrzewamy przez 10 minut bułki i kiełbaski w piekarniku nagrzanym do 160°C. Podpieczone bułki przecinamy wzdłuż, nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie kiełbaskę. Gotowego hot-doga posypujemy startym serem.