Curry z dorsza (sos pomidorowy z mleczkiem kokosowym)
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:
Składniki
Pomidory krojone Pudliszki - puszka 400 g
Biała ryba np. dorsz - ok. 350 g
Różyczki kalafiora - 6 sztuk
Fasolka szparagowa - 200 g
Mleko kokosowe - 1 puszka
Bulion warzywny lub mięsny - 1 szklanka
Czerwona pasta curry - 1 łyżeczka
Imbir mielony - ½ łyżeczki
Sól - ½ łyżeczki
Pieprz - do smaku
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1. Do garnka wkładamy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory Pudliszki, mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podgrzewany na średnim ogniu, aż znowu zacznie się delikatnie gotować.
2. Rybę kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wkładamy do gorącego sosu. Gotujemy około 10 minut, aż ryba będzie gotowa.