close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Letnia frittata z salsą z truskawek, kukurydzy i fety

Letnia frittata z salsą z truskawek, kukurydzy i fety

Czas przygotowania:
25 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Jajka - 5 szt.
Ugotowane duże ziemniaki - 4 szt.
Gałązka rabarbaru (obranego) - 1 szt.
Sól
Pieprz
Truskawki - 200 g
Czerwona cebula - ½ szt.
Oliwki - 10 szt.
Ser feta - 80 g
Kukurydza z puszki Pudliszki
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Sok z ½ cytryny
Masło klarowane do smażenia

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. W misce wymieszać rozbite jajka z solą oraz pieprzem. Ziemniaki pokroić 0,5 cm plastry, rabarbar w cienkie plasterki. Ziemniaki, rabarbar oraz 2-3 łyżki kukurydzy dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
  • 2. Na patelni rozgrzać klarowane masło, wlać masę ziemniaczano-jajeczną. Całość smażyć na średnim ogniu aż brzegi frittaty się zetną a sposób będzie złotobrązowy. Zsunąć omlet na talerz i energicznym, zdecydowanym ruchem przewrócić talerz bezpośrednio na patelnię. Dosmażyć omlet z drugiej strony.
  • 3. W międzyczasie przygotować salsę. Do miski wrzucić pokrojone truskawki, czarne oliwki, 2 łyżki kukurydzy, czerwoną cebulę oraz pokruszoną fetę. Całość skropić olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem.
  • 4. Gotowy omlet zsunąć ponownie na talerz, ułożyć na nim salsę, udekorować kiełkami.
  • 5. Pokroić jak pizzę, jeść na ciepło lub po wystudzeniu.