Pudliszki

Łosoś zapiekany w chrupiącym cieście francuskim

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

DLA ILU OSÓB: 4 osoby

 

SKŁADNIKI

  • Łosoś surowy - 600 g
  • Koncentrat pomidorowy z ziołami „Pudliszki”     - 4 łyżki
  • Suszone pomidorki - 10 szt
  • Ciasto francuskie - 500 g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Oregano suszone - 2 łyżeczki
  • Oliwa   
  • Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nastaw piekarnik na 220°C. Łososia podziel na porcje. Dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  2. Koncentrat wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem. Każdą porcje ryby posmaruj koncentratem. Suszone pomidorki pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na rybę.
  3. Ciasto francuskie rozwałkuj, podziel na 4 części, tak aby każdą porcję łososia owinąć szczelnie ciastem, sklejając boki. Każdy taki pakuneczek ciasta posmaruj odrobiną oliwy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20-25 minut.