close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Płatki marynowanej wołowiny z czosnkiem niedźwiedzim i grillowanymi szparagami

Płatki marynowanej wołowiny z czosnkiem niedźwiedzim i grillowanymi szparagami

Czas przygotowania:
35 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Polędwica wołowa - 200 g 
Kromki razowego chleba
Szparagi zielone - 10 szt.
Limonka - 1 szt.
Sól morska
Świeżo mielony czarny pieprz
Jogurt naturalny - 100 g
Jasny sos sojowy - 2 łyżki
Ocet balsamiczny - 2 łyżki
Ketchup Pudliszki - 1 łyżka
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Czosnek - 2 ząbki
Papryczka chili - ½ szt.
Korzeń imbiru - ok. 2 cm
Tymianek - 3 gałązki
Czosnek niedźwiedzi lub rukola - kilka listków

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Przygotować marynatę. Do dużej miski wlać sos sojowy, ketchup, ocet balsamiczny, oliwę i wszystko wymieszać do połączenia składników. Do płynnych składników dodać posiekany imbir, papryczkę chili, czosnek i listki tymianku. Ok. 1-2 łyżki marynaty wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą oraz pieprzem.
  • 2. Kromki chleba, szparagi oraz przekrojoną na pół lionkę ułożyć na rozgrzanym grillu. W międzyczasie pokroić polędwicę wołową na cienkie plastry (ok. 0,5-1cm). Mięso włożyć do marynaty na 2-3 minuty a następnie ułożyć na grillu i opiekać tylko z jednej strony przez ok. 2 minuty.
  • 3. Szparagi ściągnać z grilla, przełożyć na talerz, doprawić solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Opieczone z dwóch stron kromki chleba posmarować sosem jogurtowym, położyć czosnek niedźwiedzi lub rukolę, a następnie ułożyć na nim grillowane z jednej strony płatki polędwicy wołowej. Doprawić solą oraz pieprzem, a na samym wierzchu położyć szparagi. Serwować na ciepło!