Pudliszki

Pomidory zapiekane z mięsem mielonym oraz mozarellą

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 20 minut

DLA ILU OSÓB: 4

SKŁADNIKI

  • Mięso mielone wieprzowe - 200 g 
  • Pomidory - 4 duże
  • Koncentrat pomidorowy „Pudliszki” - 5 łyżeczek
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Pesto bazyliowe - 8 łyżeczek
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Pomidory przetnij w poprzek na pół, wydrąż i pozostaw do osuszenia.
  2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż delikatnie na oliwie. Gdy cebula zmięknie, dodaj mięso oraz posiekany czosnek. Dopraw koncentratem, oregano, solą i pieprzem.
  3. Gotowe, wydrążone pomidory napełnij farszem. Zapiekaj ok 10 minut, następnie na każdej porcji ułóż plaster mozzarelli oraz pesto i piecz jeszcze chwilę, aż do delikatnego rozpuszczenia.