Schab w pomidorowej glazurze, nadziewany bakaliamii
Czas przygotowania:
120 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:
Składniki
Schab bez kości - 1 kg
Orzechy włoskie - 50 g
Suszone śliwki - 100 g
Suszone morele - 100 g
Suszona żurawina - 50 g
Rodzynki - 50 g
Masło - 2 łyżki
Sól
Pieprz
Koncentrat pomidorowy Pudliszki 200 g
Olej rzepakowy - 2 łyżki
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1.Za pomocą ostrego noża usuwamy ze schabu błonki i tłuszcz. Następnie mięso rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby utworzył duży prostokąt. Oprószamy go solą, pieprzem i lekko rozbijamy tłuczkiem.
2.Bakalie rozdrabniamy blenderem, dodajemy do nich masło.
3.Na mięsie równomiernie rozkładamy przygotowany farsz, dociskamy. Zostawiamy wolne 3 cm wzdłuż krótkich boków.
4.Schab ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy go sznurkiem.
5.Koncentrat dokładnie mieszamy z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy mięso glazurą.
6.Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 80 minut w 180°C. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarujemy go pozostałą glazurą. Mięso podajemy na ciepło jako danie główne lub na zimno jako wędlinę.