close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Szaszłyki krewetkowe z cukinią

Szaszłyki krewetkowe z cukinią

Czas przygotowania:
25 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Krewetki duże - 16 szt.
Cukinia - 2 szt.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 łyżeczki
Świeża kolendra - ok. 6 gałązek
Czosnek - 2 ząbki   
Oliwa - 4 łyżki   
Tabasco (opcjonalnie) - 3 kropelki   
Pieprz
Sól

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Przygotuj marynatę: połącz koncentrat pomidorowy, oliwę, posiekany czosnek, sól, pieprz, listki kolendry oraz tabasco (uważaj, jest naprawdę ostre!).
  • 2.Krewetki obierz z pancerzy i zalej przygotowaną marynatą na ok. 30 minut. Cukinię pokrój w duże kostki.
  • 3.Na każdym patyczku przekładaj 2 krewetki oraz 3 kawałki cukinii. Całość skrop oliwą. Piecz w nagrzanym na 200°C piekarniku ok. 6-7 minut lub na grillu ok. 6 minut.