Zapiekanka z sosem włoskim pod pierzynką ziemniaczaną
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:
Składniki
Mięso mielone wieprzowe - 500 g
Sos włoski z bazylią i czosnkiem Pudliszki - 500 g
Fasolka czerwona Pudliszki - 220 g
Ziemniaki - 400 g
Żółtka - 3 szt.
Śmietanka 30% - 3 łyżki
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Olej
Sól
Pieprz
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1.Nagrzej piekarnik do 200°C.
2.Ugotuj ziemniaki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na ok. 3 łyżkach oleju, aż zmięknie.
3.Mięso mielone wymieszaj z sosem, podduszoną cebulką, wyciśniętym czosnkiem. Jeśli chcesz, odsączoną fasolkę dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Mięso wyłóż do żaroodpornego naczynia. Następnie, przeciśnij przez praskę ugotowane, letnie ziemniaki. Wymieszaj je z żółtkiem.
4.Napełnij worek cukierniczy masą ziemniaczaną i wyciśnij na mięso. Worek cukierniczy można zastąpić zwykłym foliowym woreczkiem, odcinając jego jeden róg i wtedy można wyciskać tak samo.
5.Zapiekankę piecz w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.