Suggestions
Clear All
s
Banner
 Chrupiąca pita z soczystym nadzieniem i rukolą
Przepisy

Chrupiąca pita z soczystym nadzieniem i rukolą

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 20 minut
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Mięso mielone wieprzowe/ drobiowe - 250 g
Cebula czerwona - 1 szt.
Ketchup  „Pudliszki” - 4 łyżki
Majonez - 4 łyżki
Bułeczki typu Pita * - 4 szt
Rukola - 3 garście
Pomidorki koktajlowe - 8 szt
Oliwa
Sól
pieprz\n \n * Bułeczki typu Pita
są do kupienia w większych marketach
na dziale z pieczywem tostowym

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Nastaw piekarnik na 200°C. Bułeczki Pita piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią. Można to zrobić także na grillu.
  • 2.Mięso dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż na oliwie. Gotowe wymieszaj z majonezem oraz ketchupem. Rukolę skrop kilkoma kroplami oliwy, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, dopraw.
  • 3.Każdą upieczoną pitę napełnij mięsem, nałóż rukolę oraz przedzielone pomidorki. Dodatkowo można posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.