close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Chrupiąca pita z soczystym nadzieniem i rukolą

Chrupiąca pita z soczystym nadzieniem i rukolą

Czas przygotowania:
20 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Mięso mielone wieprzowe lub drobiowe - 250 g
Cebula czerwona - 1 szt.
Ketchup Pudliszki - 4 łyżki
Majonez Pudliszki - 4 łyżki
Bułeczki typu Pita* - 4 szt.
Rukola - 3 garście
Pomidorki koktajlowe - 8 szt.
Oliwa
Sól
Pieprz
*Bułeczki typu Pita
można kupić w większych marketach
w dziale z pieczywem tostowym.

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Nastaw piekarnik na 200°C. Bułeczki Pita piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią. Można to zrobić także na grillu.
  • 2.Mięso dopraw solą oraz pieprzem, podsmaż na oliwie. Gotowe wymieszaj z majonezem oraz ketchupem. Rukolę skrop kilkoma kroplami oliwy, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, dopraw.
  • 3.Każdą upieczoną pitę napełnij mięsem, nałóż rukolę oraz przedzielone pomidorki. Dodatkowo można posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.