Cukinie faszerowane pomidorowym mielonym indykiem i pieczarkami
Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:
Składniki
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki
Cukinia - 2 szt.
Udziec z indyka - 500 g
Pieczarki - 300 g
Cebula - 1 szt.
Ząbek czosnku - 1 szt.
Ser żółty - 60 g
Masło klarowane - 1 łyżka
Natka pietruszki - pół pęczka
Sól i pieprz - do smaku
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1. Cukinie myjemy pod zimną wodą. Przekrawamy w poprzek na pół i wydrążamy delikatnie środek, uważając aby nie uszkodzić skórki cukinii.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Czosnek obieramy i siekamy.
5. Mięso myjemy pod zimną wodą, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa.
6. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki oraz połowę posiekanego miąższu z cukinii i smażymy razem 5 minut.
8. Dodajemy mięso, czosnek i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Mięso nie będzie jeszcze dobrze usmażone, ale to nic - dojdzie w piekarniku.
9. Powstałym farszem nadziewamy cukinie. Na górze posypujemy startym serem.
10. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185°C Pieczemy przez 15 minut.