Suggestions
Clear All
s
Banner
 Curry z dorsza (sos pomidorowy z mleczkiem kokosowym)
Przepisy

Curry z dorsza (sos pomidorowy z mleczkiem kokosowym)

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 30 minut
DLA ILU OSÓB:
2
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory krojone „Pudliszki” - 1 puszka
400g
Biała ryba np. dorsz
mintaj lub halibut – ok. 350 g
Różyczki kalafiora – 6 sztuk
Fasolka szparagowa – 200 g
Mleko kokosowe – 1 puszka
Bulion warzywny lub mięsny – 1 szklanka
Czerwona pasta curry – 1 łyżeczka
Imbir mielony – ½ łyżeczki
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz – do smaku 

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Do garnka wkładamy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory Pudliszki, mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podgrzewany na średnim ogniu, aż znowu zacznie się delikatnie gotować.
  • 2. Rybę kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wkładamy do gorącego sosu. Gotujemy około 10 minut, aż ryba będzie gotowa.
  • 3. Podajemy z ugotowanym ryżem.