close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Czas przygotowania:
20 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Jajka ugotowane na twardo - 5 szt.
Rozmącone jajko - 1 szt.
Filet z wędzonego śledzia - ½
Posiekany koperek - 2 łyżki
Orzechy włoskie - garść
Majonez Pudliszki - 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki
Sok pomarańczowy - 1 łyżka
Mąka żytnia chlebowa typ 720 - 100 g
Ciepła woda - ok. 50 ml
Mak - 2 łyżki
Masło - 15 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Rzeżucha do dekoracji

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, masło, sól, pieprz i mak. Mieszamy i ugniatamy masę. Kiedy ciasto nabierze elastyczności, wykładamy na ladę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem, a następnie kroimy. Pokrojone krakersy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.
  • 3. Do miski dodajemy majonez, koncentrat pomidorowy Pudliszki, sok pomarańczowy i pieprz cayenne. Składniki łączymy mieszając, aż powstanie jednolity sos.
  • 4. Ugotowane na twardo jajka przecinamy na połówki, usuwamy z nich żółtka, które następnie przekładamy do miski. Orzechy włoskie, czerwoną cebulę i koperek siekamy i dodajemy do żółtek. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy przygotowany sos i mieszamy.
  • 5. Filet z wędzonej ryby kroimy w plasterki, a następnie faszerujemy łyżeczką jajka, kładąc nią farsz w miejsce żółtek.
  • 6. Na nafaszerowane jajka kładziemy plasterek ryby i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy z krakersami.