1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, masło, sól, pieprz i mak. Mieszamy i ugniatamy masę. Kiedy ciasto nabierze elastyczności, wykładamy na ladę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem, a następnie kroimy. Pokrojone krakersy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.
3. Do miski dodajemy majonez, koncentrat pomidorowy Pudliszki, sok pomarańczowy i pieprz cayenne. Składniki łączymy mieszając, aż powstanie jednolity sos.
4. Ugotowane na twardo jajka przecinamy na połówki, usuwamy z nich żółtka, które następnie przekładamy do miski. Orzechy włoskie, czerwoną cebulę i koperek siekamy i dodajemy do żółtek. Do tak przygotowanej bazy farszu dodajemy przygotowany sos i mieszamy.
5. Filet z wędzonej ryby kroimy w plasterki, a następnie faszerujemy łyżeczką jajka, kładąc nią farsz w miejsce żółtek.
6. Na nafaszerowane jajka kładziemy plasterek ryby i dekorujemy rzeżuchą. Podajemy z krakersami.