close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Kotleciki mielone ze szpinakiem

Kotleciki mielone ze szpinakiem

Czas przygotowania:
35 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Mięso mielone wieprzowe  - 500 g
Cebula - 1 szt.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 5 łyżek
Szpinak - 200 g
Papryka ostra oraz słodka - po 1 łyżeczce
Czosnek - 3 ząbki
Czerstwa, mała bułka - 1 szt.
Mleko - ½ szklanki
Jajko - 1 szt.
Mąka do oprószenia
Masło do smażenia
Pieprz
Sól

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Namocz w mleku bułkę. Cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  • 2.Rozpuść na patelni masło, dodaj roztarty ząbek czosnku, lekko go podsmaż, a następnie wrzuć szpinak i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, aż ze szpinaku odparuje woda.
  • 3.Mięso dopraw solą, pieprzem, roztartym czosnkiem. Dodaj jajko, startą cebulę, odciśniętą z mleka bułkę i szpinak z patelni. Wymieszaj mięso bardzo dokładnie i uformuj kotleciki. Każdy kotlecik przyprósz przesianą mąką. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.
  • 4.Podawaj z gotowanymi ziemniakami, buraczkami lub ogórkiem konserwowym.