close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Krewetki w pomidorach

Krewetki w pomidorach

Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory krojone Pudliszki - 400 g
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 3 łyżeczki
Krewetki świeże lub mrożone - 500 g
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
Papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
Woda - ½ szklanki
Sól - do smaku
Pieprz czarny mielony - do smaku 

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Krewetki myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy skorupek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na średnim ogniu na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i podsmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejna minutę.
  • 2. Dodajemy pomidory krojone Pudliszki oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażamy przez około 3 minuty. Do sosu dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, sól oraz pieprz, a następnie wrzucamy krewetki. Wszystko mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  • 3. Gotowe krewetki w sosie podajemy z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle.