Suggestions
Clear All
s
Banner
 Krewetki w pomidorach
Przepisy

Krewetki w pomidorach

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 30 minut
DLA ILU OSÓB:
2
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory krojone Pudliszki – 1 puszka
400 g
Koncentrat pomidorowy Pudliszki – 3 łyżeczki
Krewetki świeże lub mrożone – ½ kg
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Papryka mielona słodka – 1 łyżeczka
Papryka mielona ostra – 1 łyżeczka
Woda – ½ szklanki
Sól – do smaku
Pieprz czarny mielony – do smaku 

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Krewetki myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy skorupek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na średnim ogniu na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i podsmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejna minutę.
  • 2. Dodajemy pomidory krojone Pudliszki oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażamy przez około 3 minuty. Do sosu dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, sól oraz pieprz, a następnie wrzucamy krewetki. Wszystko mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  • 3. Gotowe krewetki w sosie podajemy z ugotowanym makaronem, np. tagliatelle.