Suggestions
Clear All
s
Banner
 Makaron rurki z tuńczykiem
Przepisy

Makaron rurki z tuńczykiem

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Makaron rurki 100% durum „Pudliszki” - 500 g
Fasolka czerwona  „Pudliszki” - 400 g   
Tuńczyk w zalewie własnej - 200 g
Oliwki (opcjonalnie)    - 10 szt
Cebula czerwona - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Masło - 2 łyżki
Oliwa - 1 łyżka
Śmietanka 30 % - ½ l
Koperek świeży
Sól
pieprz

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, pozostawiając ok. 60 ml wody z gotowania.
  • 2.Na oleju i maśle na małym ogniu podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek do momentu, aż cebulka zmięknie. Następnie, dodaj odsączoną fasolkę, oliwki, zalej śmietanką, dodaj pozostawioną z gotowania makaronu wodę.
  • 3.Gotuj sos na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj odsączonego i podzielonego na większe cząstki tuńczyka. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Przed podaniem, dodaj do sosu świeży posiekany koper.