Makaron z młodą kapustą oraz boczkiem w kremowym sosie
Czas przygotowania:
35 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:
Składniki
Makaron rurki 100% durum Pudliszki - 500 g
Kapusta biała - 1/2 szt.
Boczek wędzony - 200 g
Cebula - 2 szt.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 łyżki
Śmietanka kremówka - 500 ml
Oliwa
Sól
Pieprz
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1.Kapustę posiekaj w paseczki (jak do łazanek) i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
2.Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Boczek pokrój w paseczki. Na patelni, na oliwie podduś cebulę, a gdy zmięknie dodaj boczek i smaż na średnim ogniu.
3.Zalej śmietanką, dopraw koncentratem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.