close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Mule w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory krojone Pudliszki w puszcze - 400g
Świeże mule - ½ kg
Cebula szalotka - 1 szt.
Czosnek - 1 szt.
Natka pietruszki - 1 pęczek
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Białe wino - 1 kieliszek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Mule myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, zeskrobując wszelkie narośla. Uszkodzone mule wyrzucamy. Jeśli trafimy na otwartą muszlę, to stukamy nią o blat – jeśli się zamknie, to znaczy, że jest świeża, jeśli pozostanie otwarta to należy ją wyrzucić.
  • 2. Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy około minuty, a następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy około dziesięciu minut.
  • 3. Dolewamy wino, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mule. Przykrywamy patelnię i dusimy je przez około 10 minut.
  • 4. Gotowe mule posypujemy posiekaną świeżą pietruszką.