Pomidory w puszce krojone Pudliszki 400 g - 1 puszka
Czosnek - 3 ząbki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Masło - 2 łyżki
Namoczone suszone grzyby - ½ szklanki
Kuskus (suchy) - ¾ szklanki
Sól
Pieprz
Szałwia lub tymianek
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1.Z dyni odkrajamy wierzchołek i za pomocą łyżki usuwamy ze środka pestki oraz miękki miąższ. Wnętrze dyni oprószamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy dwoma łyżkami masła i przykrywamy odciętym wierzchołkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie wylewamy z niej płyn, który pojawił się po pieczeniu.
2.Przygotowujemy farsz: marchewkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a potem kroimy w drobną kostkę. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3.Rozdrobniony czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso mielone i smażymy aż się zarumieni. Do mięsa dodajemy warzywa, przyprawy, odsączone i rozdrobnione grzyby. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodajemy kuskus.
4.Przygotowanym farszem napełniamy dynię, przykrywamy odkrojonym wierzchołkiem, pieczemy 30 minut w 180°C.