close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Nadziewana dynia

Nadziewana dynia

Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Duża dynia - 1  sztuka
Mielone mięso wołowe - 500 g
Marchewka - 1 sztuka
Cebula - 1 sztuka
Papryka czerwona - 1 sztuka
Pomidory w puszce krojone Pudliszki 400 g - 1 puszka
Czosnek - 3 ząbki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Masło - 2 łyżki
Namoczone suszone grzyby - ½ szklanki
Kuskus (suchy) - ¾ szklanki
Sól
Pieprz
Szałwia lub tymianek

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Z dyni odkrajamy wierzchołek i za pomocą łyżki usuwamy ze środka pestki oraz miękki miąższ. Wnętrze dyni oprószamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy dwoma łyżkami masła i przykrywamy odciętym wierzchołkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie wylewamy z niej płyn, który pojawił się po pieczeniu.
  • 2.Przygotowujemy farsz: marchewkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a potem kroimy w drobną kostkę. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 3.Rozdrobniony czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso mielone i smażymy aż się zarumieni. Do mięsa dodajemy warzywa, przyprawy, odsączone i rozdrobnione grzyby. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodajemy kuskus.
  • 4.Przygotowanym farszem napełniamy dynię, przykrywamy odkrojonym wierzchołkiem, pieczemy 30 minut w 180°C.