close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Naleśniki z kurczakiem oraz szpinakiem w sosie arrabbiata

Naleśniki z kurczakiem oraz szpinakiem w sosie arrabbiata

Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Filet z kurczaka - 250 g
Szpinak - 115 g
Sos arrabbiata Pudliszki - 500 g
Śmietanka 36% - 150 g
Ser żółty tarty - 200 g
Czosnek - 3 ząbki
Naleśniki słone - 8 szt.
Masło - 2 łyżki
Olej
Sól
Pieprz

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Usmaż naleśniki. Filet z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw solą oraz pieprzem. Obsmaż mięso na oleju, na złoty kolor.
  • 2.Na patelni rozpuść masło, podduś szpinak ok. 5 min na średnim ogniu, zalej połową sosu, dolej śmietankę, dodaj wyciśnięty czosnek. Duś szpinak ok. 10 minut.
  • 3.Na każdym naleśniku wyłóż farsz szpinakowy i posyp serem. Zamknij naleśniki. Nafaszerowane naleśniki układaj w naczyniu zamknięciem od spodu. Polej je pozostałym sosem oraz serem.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz aż ser się rozpuści.