Suggestions
Clear All
s
Banner
 Pomidorowe placki warzywne
Przepisy

Pomidorowe placki warzywne

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 30 minut
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Ziemniaki – 500 g
Marchewki – 4
Mała dynia – ½ (ok. 300 g)
Cebula – 1 sztuka
Koncentrat pomidorowy „Pudliszki” 200 g
Jajka – 3 sztuki
Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Posiekane orzechy włoskie – ½ szklanki
Sól
pieprz
Olej do smażenia

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Ziemniaki, marchewkę, dynię i cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, podczas gdy marchewkę i dynię na dużych. Składniki mieszamy, a nadmiar wody odsączamy.
  • 2. Warzywa łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie, cienkie placki, z obu stron i na rumiano. Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z kwaśną śmietaną, mięsnym sosem lub innym ulubionym dodatkiem.