1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby zmiękły.
2. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy kapustę na 10 minut. Po wyjęciu z wody studzimy.
3. Ryż gotujemy na sypko, w osolonej wodzie.
4. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i odcedzone, pokrojone w kostkę grzyby suszone. Nie wylewamy wywaru z grzybów. Doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy, aż odparuje powstały płyn.
6. W misce łączymy ryż z grzybami i z koncentratem pomidorowym Pudliszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok.
7. Zdejmujemy liście z kapusty i odcinamy ich zgrubienia. Na każdym liściu układamy porcję farszu i zawijamy jak krokiety.
8. W garnku na dnie układamy kilka liści kapusty. Potem gołąbki. Posypujemy je kminkiem mielonym. Zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i gotujemy gołąbki przez około 1 godzinę na średnim ogniu.
9. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 5 minut. Miksujemy blenderem.
10. Do gołąbków wlewamy zmiksowane pomidory. Gotujemy całość jeszcze 3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę. Gołąbki podajemy gorące.