close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe gołąbki świąteczne

Pomidorowe gołąbki świąteczne

Czas przygotowania:
90 minut
Ilość osób:
8 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżki
Biała kapusta - główka
Śmietana - 100 ml
Ryż - 200 g
Borowiki suszone - 100 g
Cebula - 1 szt.
Masło klarowane - 2 łyżki
Pieczarki - 500 g
Kminek mielony - 1 łyżeczka
Sól i pieprz - do smaku
Bulion warzywny - 0,5 litra
Pomidory - 4 szt.

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby zmiękły.
  • 2. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy kapustę na 10 minut. Po wyjęciu z wody studzimy.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko, w osolonej wodzie.
  • 4. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i odcedzone, pokrojone w kostkę grzyby suszone. Nie wylewamy wywaru z grzybów. Doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy, aż odparuje powstały płyn.
  • 6. W misce łączymy ryż z grzybami i z koncentratem pomidorowym Pudliszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 7. Zdejmujemy liście z kapusty i odcinamy ich zgrubienia. Na każdym liściu układamy porcję farszu i zawijamy jak krokiety.
  • 8. W garnku na dnie układamy kilka liści kapusty. Potem gołąbki. Posypujemy je kminkiem mielonym. Zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i gotujemy gołąbki przez około 1 godzinę na średnim ogniu.
  • 9. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 5 minut. Miksujemy blenderem.
  • 10. Do gołąbków wlewamy zmiksowane pomidory. Gotujemy całość jeszcze 3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę. Gołąbki podajemy gorące.