close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe kopytka w sosie z kurczakiem

Pomidorowe kopytka w sosie z kurczakiem

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 3 łyżeczki
Ziemniaki - 500 g
Mąka pszenna - 200 g 
Jajko - 1 szt.
Pierś z kurczaka - 500 g
Cebula szalotka - 2 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Śmietana 18% - 250 ml
Zioła prowansalskie - 3 łyżki
Ser parmezan - 200 g
Listki świeżej bazylii - 3 łyżki
Sól i pieprz - do smaku

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Piersi kurczaka myjemy zimną wodą, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy zioła prowansalskie i solimy. Mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Obieramy ziemniaki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po ostygnięciu mielimy w maszynce do mięsa.
  • 3. Łączymy mąkę, jajko, sól, koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz zmielone ziemniaki.
  • 4. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy rękami kawałki ciasta, następnie nożem odcinamy kopytka i przekładamy na posypaną mąką deskę.
  • 5. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy kopytka partiami, aż wypłyną nad powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 6. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • 7. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i smażymy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka i po 2 minutach dodajemy czosnek. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania kopytek i śmietanę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3/4 posiekanych listków bazylii.
  • 8. Kopytka pomidorowe polewamy sosem z kurczakiem. Posypujemy startym serem, resztą posiekanych listków bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.