1. Piersi kurczaka myjemy zimną wodą, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy zioła prowansalskie i solimy. Mieszamy i odstawiamy.
2. Obieramy ziemniaki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po ostygnięciu mielimy w maszynce do mięsa.
4. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy rękami kawałki ciasta, następnie nożem odcinamy kopytka i przekładamy na posypaną mąką deskę.
5. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy kopytka partiami, aż wypłyną nad powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
6. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
7. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i smażymy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka i po 2 minutach dodajemy czosnek. Dolewamy 4 łyżki wody z gotowania kopytek i śmietanę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3/4 posiekanych listków bazylii.
8. Kopytka pomidorowe polewamy sosem z kurczakiem. Posypujemy startym serem, resztą posiekanych listków bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.