1. Cieciorkę odsączamy z zalewy, a następnie miksujemy w blenderze. Tak przygotowaną pastę przekładamy do miski.
2. Tuńczyka także odsączamy z zalewy i dodajemy do miski z cieciorką.
3. Do miski dodajemy serek śmietankowy, koncentrat pomidorowy Pudliszki, jajko, posiekany czosnek, 1 łyżkę mąki i posiekaną kolendrę. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
5. Na talerz wysypujemy mąkę. Łyżką nakładamy na mąkę porcję masy z tuńczyka i delikatnie obtaczamy w mące, formując placuszki.
6. Smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
7. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym bądź śmietaną, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.