close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe kotleciki z cieciorki z tuńczykiem

Pomidorowe kotleciki z cieciorki z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
2 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki
Cieciorka z puszki - 150 g
Tuńczyk z puszki - 160 g 
Cebula szalotka - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Jajka - 1 szt.
Miękki serek twarogowy - 135 g
Mąka - 1 łyżka
Sól i pieprz - do smaku
Świeże listki kolendry - 3 łyżki
Olej do smażenia
Jogurt naturalny bądź śmietana 18% (do podania)

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Cieciorkę odsączamy z zalewy, a następnie miksujemy w blenderze. Tak przygotowaną pastę przekładamy do miski.
  • 2. Tuńczyka także odsączamy z zalewy i dodajemy do miski z cieciorką.
  • 3. Do miski dodajemy serek śmietankowy, koncentrat pomidorowy Pudliszki, jajko, posiekany czosnek, 1 łyżkę mąki i posiekaną kolendrę. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  • 5. Na talerz wysypujemy mąkę. Łyżką nakładamy na mąkę porcję masy z tuńczyka i delikatnie obtaczamy w mące, formując placuszki.
  • 6. Smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 7. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym bądź śmietaną, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.