close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe muffiny z boczkiem i groszkiem zielonym

Pomidorowe muffiny z boczkiem i groszkiem zielonym

Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Boczek wędzony - 80 g
Jajko - 1 szt.
Mała cebula - 1 szt.
Olej słonecznikowy - 20 ml
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 1 duża łyżka
Mąka pszenna - 80 g
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Czosnek - 1 ząbek
Mleko - 125 ml
Groszek zielony Pudliszki - 1/2 puszki
Tarty ser żółty - 60 g
Sól i pieprz - do smaku

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, aż będzie chrupki. Pod koniec dodajemy cebulę i czosnek. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  • 2. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • 3. W drugiej misce (najlepiej trzepaczką) łączymy jajko, koncentrat pomidorowy Pudliszki, olej i mleko. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy starty ser żółty, groszek Pudliszki oraz usmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Mieszamy dokładnie łyżką.
  • 4. Nastawiamy piekarnik na 180°C, z funkcją grzania góra - dół. Masę nakładamy do 6 foremek na muffiny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  • 5. Odstawiamy do ostudzenia i wyjmujemy z foremek.