1. Soczewicę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pół łyżeczki soli. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy wodę z mąką i ugniatamy ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.
3. Łososia myjemy zimną wodą i osuszamy. Kroimy w kostkę.
4. W misce łączymy soczewicę, łososia, serek ricotta i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
5. Ciasto ugniatamy jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Sklejamy pierogi i układamy na desce podsypanej mąką.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku po około 3 minutach wyławiamy łyżką cedzakową.
7. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany koperek, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem. Pierogi zanurzamy w sosie maślano - koperkowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Podajemy gorące posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.