close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe pierogi z łososiem i soczewicą

Pomidorowe pierogi z łososiem i soczewicą

Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
8 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżki
Mąka pszenna - 150 g
Gorąca woda - 100 ml
Filet z łososia - 400 g
Zielona soczewica - 150 g
Koperek - 1 pęczek
Sól i pieprz - do smaku
Masło - 200 g
Serek ricotta - 100 g
Sok z 1 cytryny

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Soczewicę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pół łyżeczki soli. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy wodę z mąką i ugniatamy ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką ciasto, na 30 minut.
  • 3. Łososia myjemy zimną wodą i osuszamy. Kroimy w kostkę.
  • 4. W misce łączymy soczewicę, łososia, serek ricotta i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 5. Ciasto ugniatamy jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję farszu. Sklejamy pierogi i układamy na desce podsypanej mąką.
  • 6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku po około 3 minutach wyławiamy łyżką cedzakową.
  • 7. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany koperek, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem. Pierogi zanurzamy w sosie maślano - koperkowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Podajemy gorące posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.