close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowe placuszki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Pomidorowe placuszki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Niepalona kasza gryczana - 200 g
Pieczarki - 450 g
Cebula - 1 szt.
Masło - 1 łyżka
Olej słonecznikowy do smażenia
Koncentrat pomidorowy Pudliszki 200 g - 3 łyżeczki
Średniej wielkości marchew - 1 szt.
Duży ząbek czosnku - 1 szt.
Jajka - 2 szt.
Mąka pszenna - 50 g
Śmietana 18% - 2 łyżki
Posiekana natka pietruszki - 3 łyżki

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do miski.
  • 2.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Dodajemy cebulę i solimy. Smażymy mieszając przez 5 minut. Dodajemy pieczarki. Smażymy mieszając 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i dusimy pieczarki z cebulą przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki i mieszamy całość dokładnie.
  • 3.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do kaszy gryczanej. Do miski dodajemy także posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy Pudliszki, jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 4.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy porcję masy z kaszy gryczanej i smażymy placuszki z dwóch stron, aż nabiorą złotobrązowej barwy.
  • 5.Placuszki podajemy polane sosem pieczarkowym.