close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Pomidorowy pasztet drobiowy

Pomidorowy pasztet drobiowy

Czas przygotowania:
80 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Ugotowane mięso z kurczaka (np. z rosołu) - ok. 800 g
Wątróbka drobiowa - 200 g
Ugotowana marchewka - 1 szt.
Ugotowana pietruszka - 1 szt.
Jajka - 2 szt.
Cebula - 1 szt.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 200 g
Sól
Pieprz
Masło - 1 łyżka

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Cebulę siekamy w piórka, razem z wątróbką podsmażamy ją kilka minut na rozgrzanym maśle, następnie lekko studzimy.
  • 2.Wątróbkę, cebulę, mięso z kurczaka, warzywa rozdrabniamy blenderem lub maszynką do mielenia mięsa.
  • 3.Dodajemy jajka, koncentrat, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do keksówki (wymiary 25x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4.Pasztet pieczemy 1 godzinę w 180°C. Studzimy i przechowujemy w lodówce.