close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Risotto pomidorowe z polędwiczką wieprzową

Risotto pomidorowe z polędwiczką wieprzową

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Ryż, najlepiej Arborio - 200 g
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 łyżki
Polędwiczka wieprzowa - 400 g
Białe wino - 200 g
Rosół - 1,5 l
Czosnek  - 2 ząbki
Cebula - 1 szt.
Groszek zielony Pudliszki - 100 g
Musztarda - 2 łyżeczki
Masło - 80 g
Oliwa
Sól
Pieprz

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Mięso pokrój w cieniutkie paseczki, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj przetarty czosnek oraz musztardę.
  • 2.Cebulę pokrój w drobną kostkę, podduś na oliwie do miękkości. Gdy cebula zmięknie, dosyp ryż i zamieszaj. Po ok. 6 minutach dolej pierwszą turę bulionu. Należy go dolewać w częstych, ale małych partiach - po ok. 1 chochelce każda. Jednocześnie dolewaj też w małych porcjach wino. Risotto mieszaj często, dolewając systematycznie wino oraz bulion. Gdy ryż będzie gotowy, ściągnij risotto z ognia, wmieszaj groszek oraz masło.
  • 3.Na rozgrzanej patelni, na oliwie, podsmaż krótko paseczki polędwiczki. Risotto podawaj z polędwiczką.