close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Rozgrzewająca i aromatyczna zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
90 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory krojone Pudliszki - 400 g
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 90 g
Wieprzowina np. szynka - 300 g       
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbki
Papryka czerwona lub pomarańczowa - 1 szt.
Marchew - 1 szt.
Korzeń pietruszki - 1 szt.
Ziemniaki - 4 szt.
Bulion - 1,5 l
Liść laurowy - 2 szt.
Majeranek - 1 łyżeczka
Suszony grzybek (opcjonalnie) - 2 szt.
Mąka - 2 łyżki       
Musztarda - 1 łyżka
Olej   
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Papryka ostra

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Mięso pokrój w kostkę, dopraw i oprósz mąką. Podsmaż krótko do zezłocenia.
  • 2.Wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy zmięknie dodaj pozostałe pokrojone warzywa(oprócz ziemniaków).
  • 3.Połącz mięso oraz podsmażone warzywa, zalej bulionem, dodaj pomidory krojone, koncentrat oraz ewentualnie suszone grzyby. Dopraw solą, pieprzem, paprykami, majerankiem oraz musztardą. Dodaj wyciśnięty czosnek i liść laurowy.
  • 4.Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 1h (mięso musi już być miękkie). Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki, gdy zmiękną zupa jest gotowa. Podawaj z ulubionym pieczywem.