close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Rybne klopsiki w sosie pomidorowym

Rybne klopsiki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 200 g
Filety z dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) - 500 g
Koperek - 1 pęczek
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - ½ szklanki
Bulion warzywny lub mięsny - 1 szklanka
Olej - 3 łyżki
Sól - 2 łyżeczki 
Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki
Cebula - 1 sztuka
Świeży tymianek - kilka gałązek

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, pieprz i posiekany koperek.
  • 2. Z masy rybnej formujemy klopsy, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy przygotowane klopsy, aż będą zarumienione.
  • 4. W niedużym garnuszku rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnuszka, smażymy. Gdy będzie już zarumieniona, dolewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki.
  • 5. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie do sosu wrzucamy rybne klopsy. Gotowe klopsy posypujemy świeżym tymiankiem.