Filety z dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) - 500 g
Koperek - 1 pęczek
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - ½ szklanki
Bulion warzywny lub mięsny - 1 szklanka
Olej - 3 łyżki
Sól - 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki
Cebula - 1 sztuka
Świeży tymianek - kilka gałązek
instrukcje
Kroki przygotowawcze
1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, pieprz i posiekany koperek.
2. Z masy rybnej formujemy klopsy, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy przygotowane klopsy, aż będą zarumienione.
4. W niedużym garnuszku rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnuszka, smażymy. Gdy będzie już zarumieniona, dolewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki.
5. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie do sosu wrzucamy rybne klopsy. Gotowe klopsy posypujemy świeżym tymiankiem.