Suggestions
Clear All
s
Banner
 Schab w pomidorowej glazurze, nadziewany bakaliamii
Przepisy

Schab w pomidorowej glazurze, nadziewany bakaliamii

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 120 minut
DLA ILU OSÓB:
6
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Schab bez kości – 1 kg
Orzechy włoskie – 50 g
Suszone śliwki – 100 g
Suszone morele – 100 g
Suszona żurawina – 50 g
Rodzynki – 50 g
Masło – 2 łyżki
Sól
pieprz
Koncentrat pomidorowy „Pudliszki” 200 g
Olej rzepakowy – 2 łyżki

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Za pomocą ostrego noża usuwamy ze schabu błonki i tłuszcz. Następnie mięso rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby utworzył duży prostokąt. Oprószamy go solą, pieprzem i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • 2.Bakalie rozdrabniamy blenderem, dodajemy do nich masło.
  • 3.Na mięsie równomiernie rozkładamy przygotowany farsz, dociskamy. Zostawiamy wolne 3 cm wzdłuż krótkich boków.
  • 4.Schab ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy go sznurkiem.
  • 5.Koncentrat dokładnie mieszamy z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy mięso glazurą.
  • 6.Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 80 minut w 180°C. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarujemy go pozostałą glazurą. Mięso podajemy na ciepło jako danie główne lub na zimno jako wędlinę.