Suggestions
Clear All
s
Banner
 Śledzie po kaszubsku
Przepisy

Śledzie po kaszubsku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 30 minut
DLA ILU OSÓB:
6
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – 1 słoik
200g
Filety śledziowe – 6 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Olej - 1 szklanka
Pieprz czarny mielony – szczypta
Cukier – 3 łyżeczki
Sól – szczypta 
Majeranek – ½ łyżeczki
Ziele angielskie – 3 ziarna
Liście laurowe – 3 liście 

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Śledzie płuczemy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula będzie miękka i zeszklona.
  • 3. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier, majeranek oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Studzimy podsmażoną cebulę.
  • 4. Na przygotowane wcześniej płaty śledziowe wykładamy po łyżeczce usmażonej cebuli. Zawijamy i układamy ciasto w słoiku lub innym naczyniu.
  • 5. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy olejem.
  • 6. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.