close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Czas przygotowania:
30 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 200g
Filety śledziowe - 6 sztuk
Cebula - 1 sztuka
Olej - 1 szklanka
Pieprz czarny mielony - szczypta
Cukier - 3 łyżeczki
Sól - szczypta 
Majeranek - ½ łyżeczki
Ziele angielskie - 3 ziarna
Liście laurowe - 3 liście 

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Śledzie płuczemy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula będzie miękka i zeszklona.
  • 3. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier, majeranek oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Studzimy podsmażoną cebulę.
  • 4. Na przygotowane wcześniej płaty śledziowe wykładamy po łyżeczce usmażonej cebuli. Zawijamy i układamy ciasto w słoiku lub innym naczyniu.
  • 5. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy olejem.
  • 6. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.