Suggestions
Clear All
s
Banner
 Szakszuka
Przepisy

Szakszuka

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 25 minut
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory w puszce krojone „Pudliszki” 400 g – 1 puszka
Mała cukinia – 1
Czerwona papryka – 1
Mały bakłażan - 1
Cebula – 1
Jajka – 4
Sól
pieprz
Czosnek – 2 ząbki
Oregano – 1 łyżka
Kumin rzymski – ½ łyżeczki
Płatki chili – ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Dymka – 1 pęczek

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w niewielką kostkę, razem z posiekanym czosnkiem, pomidorami podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  • 2.Warzywa smażymy do czasu aż odparuje nadmiar wody.
  • 3.Następnie w przygotowanym sosie robimy 4 wgłębienia w które wbijamy po 1 jajku.
  • 4.Rondel przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką, podajemy z pieczywem.