close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Szakszuka

Szakszuka

Czas przygotowania:
25 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Pomidory w puszce krojone Pudliszki - 400 g
Mała cukinia - 1szt.
Czerwona papryka - 1 szt.
Mały bakłażan - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Jajka - 4 szt.
Sól
Pieprz
Czosnek - 2 ząbki
Oregano - 1 łyżka
Kumin rzymski - ½ łyżeczki
Płatki chili - ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Dymka - 1 pęczek

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w niewielką kostkę, razem z posiekanym czosnkiem, pomidorami podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  • 2.Warzywa smażymy do czasu aż odparuje nadmiar wody.
  • 3.Następnie w przygotowanym sosie robimy 4 wgłębienia w które wbijamy po 1 jajku.
  • 4.Rondel przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką, podajemy z pieczywem.