Suggestions
Clear All
s
Banner
 Szparagi zapiekane pod serową pierzynką
Przepisy

Szparagi zapiekane pod serową pierzynką

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minute
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Szaparagi
Koncentrat pomidorowy  „Pudliszki” - 4 łyżki
Śmietanka 30% - 8 łyżek
Ser żółty tarty - 12 dag
Szynka suszona np. szwarcwaldzka
parmeńska - 8 plastrów
Oliwa
Sól
pieprz

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Podetnij szparagi ok. 3 cm, następnie obierz (zielone do ok. ¾ długości licząc od korzonka) ugotuj je we wrzącej, osolonej wodzie ok. 8 minut. lub do momentu aż będą al dente.
  • 2.Połącz koncentrat oraz śmietankę, dodaj ser żółty, dopraw solą, pieprzem. Wyłóż taki sos na szparagi. Zapiekaj w temp. 200°C do momentu, aż sos się delikatnie rozpuści.
  • 3.Każdą porcje podawaj z plastrami luźno ułożonej szynki.