close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Szparagi zapiekane pod serową pierzynką

Szparagi zapiekane pod serową pierzynką

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Szparagi
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 łyżki
Śmietanka 30% - 8 łyżek
Ser żółty tarty - 120 g
Szynka suszona np. szwarcwaldzka - 8 plastrów
Oliwa
Sól
Pieprz

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Podetnij szparagi ok. 3 cm, następnie obierz (zielone do ok. ¾ długości licząc od korzonka) ugotuj je we wrzącej, osolonej wodzie ok. 8 minut lub do momentu aż będą al dente.
  • 2.Połącz koncentrat oraz śmietankę, dodaj ser żółty, dopraw solą, pieprzem. Wyłóż taki sos na szparagi. Zapiekaj w temp. 200°C do momentu, aż sos się delikatnie rozpuści.
  • 3.Każdą porcje podawaj z plastrami luźno ułożonej szynki.