close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Tarta z sosem pomidorowym

Tarta z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 3 łyżeczki
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 1 szt.
Pomidory - 1 szt.
Ser mozzarella - 1 szt.
Bazylia suszona - ½ łyżeczki
Bazylia świeża - 1 doniczka
Sól - ½ łyżeczki
Jajko - 1 szt. 
Olej lub oliwa z oliwek - 1 łyżka

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.  Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i smażymy przez dwie minuty, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę.
  • 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, wodę, suszoną bazylię, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i podgrzewamy jeszcze przez około dwie minuty.
  • 3. Na blaszce do pieczenia wykładamy kawałek papieru do pieczenia wielkości ciasta francuskiego, a następnie rozwijamy na ten papier ciasto.
  • 4. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Na ciasto i sos układamy pokrojone pomidory, liście świeżej bazylii i ser mozzarella. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • 5. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż brzegi będą zarumienione.