Suggestions
Clear All
s
Banner
 Tarta z sosem pomidorowym
Przepisy

Tarta z sosem pomidorowym

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 40minut
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki– 3 łyżeczki
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Czosnek – 1 ząbek
Cebula – 1 szt.
Pomidory – 1 szt.
Ser mozzarella – 1 szt.
Bazylia suszona – ½ łyżeczki
Bazylia świeża – 1 doniczka
Sól – ½ łyżeczki
Jajko – 1 szt. 
Olej lub oliwa z oliwek – 1 łyżka

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.  Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i smażymy przez dwie minuty, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę.
  • 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, wodę, suszoną bazylię, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i podgrzewamy jeszcze przez około dwie minuty.
  • 3. Na blaszce do pieczenia wykładamy kawałek papieru do pieczenia wielkości ciasta francuskiego, a następnie rozwijamy na ten papier ciasto.
  • 4. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Na ciasto i sos układamy pokrojone pomidory, liście świeżej bazylii i ser mozzarella. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • 5. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut lub do czasu aż brzegi będą zarumienione.