1. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i smażymy przez dwie minuty, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę.
2. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, wodę, suszoną bazylię, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i podgrzewamy jeszcze przez około dwie minuty.
3. Na blaszce do pieczenia wykładamy kawałek papieru do pieczenia wielkości ciasta francuskiego, a następnie rozwijamy na ten papier ciasto.
4. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Na ciasto i sos układamy pokrojone pomidory, liście świeżej bazylii i ser mozzarella. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż brzegi będą zarumienione.