close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Wytrawne ciasto pomidorowo - bazyliowe

Wytrawne ciasto pomidorowo - bazyliowe

Czas przygotowania:
50 minut
Ilość osób:
8 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 200 g
Mąka pszenna - 1 i ¾ szklanki
Oliwa z oliwek - ½ szklanki
Świeża bazylia - 1 doniczka
Pomidory koktajlowe - 5 sztuk
Czosnek - 1 ząbek
Mąka pszenna - 1 i ½ szklanki
Jajka - 2 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - szczypta

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Koncentrat pomidorowy Pudliszki przekładamy ze słoiczka do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
  • 2. Do drugiej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie mieszamy zawartość obu misek. Do powstałej masy dodajemy dwa jajka, oliwę oraz szczyptę pieprzu.
  • 3. Ciasto wylewamy do blaszki „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pomidory, a następnie ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut lub do „suchego patyczka”.