Suggestions
Clear All
s
Banner
 Wytrawne ciasto pomidorowo - bazyliowe
Przepisy

Wytrawne ciasto pomidorowo - bazyliowe

CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 50 minut
DLA ILU OSÓB:
8
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – 1 słoik
200 g
Mąka pszenna – 1 i ¾ szklanki
Oliwa z oliwek - ½ szklanki
Świeża bazylia – 1 doniczka
Pomidory koktajlowe – 5 sztuk
Czosnek – 1 ząbek
Mąka pszenna – 1 i ½ szklanki
Jajka – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – szczypta

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Koncentrat pomidorowy Pudliszki przekładamy ze słoiczka do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz bardzo drobno posiekaną bazylię.
  • 2. Do drugiej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie mieszamy zawartość obu misek. Do powstałej masy dodajemy dwa jajka, oliwę oraz szczyptę pieprzu.
  • 3. Ciasto wylewamy do blaszki „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pomidory, a następnie ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut lub do „suchego patyczka”.