close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Zapiekane, młode ziemniaki pod serową pierzynką

Zapiekane, młode ziemniaki pod serową pierzynką

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Młode ziemniaki - 8 szt.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki - 5 łyżek
Majonez Pudliszki - 3 łyżki
Czosnek  - 5 ząbków
Ser żółty - 200 g
Rukola - 4 garście
Masło - 8 łyżek
Sól
Pieprz

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Ziemniaki dokładanie umyj, a następnie każdy natnij: w poprzek i bardzo gęsto. Nie docinaj do końca! Oprósz solą oraz pieprzem, natrzyj posiekanym czosnkiem.
  • 2.Majonez wymieszaj z koncentratem i posmaruj tym sosem każdego ziemniaka, na koniec wyłóż masło. Tak przygotowane ziemniaki owiń folią aluminiową i piecz na grillu lub w nagrzanym piekarniku ok. 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
  • 3.Gdy będą już miękkie, posyp je serem i zapiekaj jeszcze chwilę, aby ser się rozpuścił. Podawaj z rukolą doprawioną vinegretem lub jako dodatek do dań z grilla.
One trust Button