Suggestions
Clear All
s
Banner
 Zapiekane, młode ziemniaki pod serową pierzynką
Przepisy

Zapiekane, młode ziemniaki pod serową pierzynką

CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut + pieczenie ok. 30 min
DLA ILU OSÓB:
4
osoby
dzielić:
Print:

Składniki

Młode ziemniaki - 8 szt
Koncentrat pomidorowy „Pudliszki” - 5 łyżek
Majonez - 3 łyżki
Czosnek  - 5 ząbków
Ser żółty - 200 g
Rukola - 4 garście
Masło - 8 łyże
Sól
pieprz

instrukcje

kroki przygotowawcze
  • 1.Ziemniaki dokładanie umyj, a następnie każdy natnij: w poprzek i bardzo gęsto. Nie docinaj do końca! Oprósz solą oraz pieprzem, natrzyj posiekanym czosnkiem.
  • 2.Majonez wymieszaj z koncentratem i posmaruj tym sosem każdy ziemniak, na koniec wyłóż masło. Tak przygotowane ziemniaki owiń folią aluminiową i piecz na grillu lub w nagrzanym piekarniku ok 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
  • 3.Gdy będą już miękkie, posyp je serem i zapiekaj jeszcze chwilę, aby ser się rozpuścił. Podawaj w rukolą doprawioną vinegretem lub jako dodatek do dań z grilla