close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Zapiekanka mięsna w cieście

Zapiekanka mięsna w cieście

Czas przygotowania:
60 minut
Ilość osób:
6 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Mąka pszenna - 200 g
Masło - ½ kostki
Żółtko - 1 szt.
Śmietana 18% - 2 łyżki
Mięso z rosołu - 500 g
Pomidory w puszce krojone Pudliszki - 400 g
Ugotowana marchewka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Jajka - 2 szt.
Sól
Pieprz
Jajko - 1 szt. (do posmarowania)
Ulubione zioła

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Z mąki, masła, śmietany i żółtka przygotowujemy kruche ciasto, chłodzimy je 15 minut w lodówce.
  • 2.Mięso mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem.
  • 3.Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę.
  • 4.Mięso, pomidory, warzywa, jajka i przyprawy dokładnie mieszamy.
  • 5.Ciasto cienko wałkujemy, wykładamy nim spód i boki tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę mięsną, ciasto znajdujące się nad farszem odkrawamy. Pozostałe ciasto ponownie wałkujemy i układamy w dekoracyjny rant na farszu.
  • 6.Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Placek pieczemy 40 minut w 180°C.