close icon
search icon
close icon
Sugestie
 Zapiekany makaron

Zapiekany makaron "po alpejsku"

Czas przygotowania:
40 minut
Ilość osób:
4 os.
dzielić:
Print:

Składniki

Makaron świderki 100% durum Pudliszki - 500 g
Sos do makaronu z płatkami czosnku Pudliszki - 500 g
Ser żółty tarty - 50 g
Boczek wędzony - 120 g
Cebula - 1 szt.
Oregano - 1 łyżka
Olej
Sól
Pieprz

instrukcje

Kroki przygotowawcze
  • 1.Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • 2.Nagrzej piekarnik do 180°C. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju, aż zmięknie. Dodaj pokrojony w paseczki boczek, smaż jeszcze ok 5 minut.
  • 3.Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, posyp cebulą z boczkiem, oprósz serem. Piecz w żaroodpornym naczyniu, do momentu, aż ser się rozpuści.